На фона на плачевното техническо ниво на въоръжените сили, намеренията на

...
На фона на плачевното техническо ниво на въоръжените сили, намеренията на
Коментари Харесай

Нов закон създава сили за кибер отбраната

На фона на плачевното техническо равнище на въоръжените сили, желанията на Министерството на защита да " вдъхне " нов живот на остарялата руска бойна техника и концепциите за връщане на казармата, държавата ще натовари министъра на защитата с нови отговорности, свързани с високите технологии и кибер защитата на страната.

Това излиза наяве от план на Закон за кибер сигурност, който беше оповестен за публично разискване. 

С текстовете на новия закон се планува военният министър да  построи , развие и поддържа качества за кибер защита. Те ще имат за задача да защитават комуникационните и осведомителни системи и системите за ръководство на националната защита и въоръжените сили при кибер офанзива или при хибридни въздействия. Министерството на защитата дружно с Министерство на вътрешните работи, ДАНС и организацията за електронно ръководство ще е отговорно и за реализирането на кибер защитата на страната при изключително състояние или при война.

Министерството на защитата се задължава да организира национални и интернационалните учения и тренировки в региона на кибер защитата, като новите кибер качества на страната ще бъдат неизменима част от отбранителните сили и проектите за интервенции на войската.

Ще бъде основан и кибер запас, в който ще се употребява научният и учебен капацитет на страната. 

В миг, в който военният министър Красимир Каракачанов стартира концепцията за възобновяване на строителни войски с образователен акцент върху " кирката и лопатата ", не е ясно какви средства ще бъдат заделени и по какъв начин ще бъдат привлечени експерти, които да се влеят в силите за кибер защита.  

Новият закон за киберсигурност разписва функционалности и на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и организацията за електронно ръководство за деяние при кибер рецесии. Вътрешното ведомство си резервира пълномощията по обезвреждане на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на осведомителната сигурност на стратегически значими обекти.

Към Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) ще бъде основан координиращ орган - Национално единно звено за контакт (НЕЗК), което ще се отчита пред Европейската комисия за подхванатите ограничения по отбрана от кибер офанзиви. Съвет по кибер сигурност към Министерския съвет пък ще се грижи ръководство на системата за кибер сигурност.

Към обособените ведомства ще бъдат основани екипи за реакция, които ще бъдат " вдигани на крайник " при случай и ще се занимават с мониторинг на произшествия на национално ниво, ще подават сигнали за паника или ще предизвестяват за опасности и ще проучват случаите. За тези екипи има условие да бъдат в тясно съдействие с частния бранш и доставчиците на електронни услуги. 

Екипите за реакция, както и кибер защитата са главен детайл от Въпреки това сходни ограничения към този момент бяха планувани в Националната тактика за кибер сигурност „ Кибер устойчива България 2020 ”, която беше призната от държавното управление през 2016 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР